Priser inkl. moms

Odlingsråd för gesneriaceér

Den stora växtfamiljen Gesneriaceae innehåller mängder med växter som trivs i vårt inomhusklimat och som är utmärkta krukväxter. Odlingsråden för den här familjen är enkla; inte för mycket och inte för lite av någonting.

Det här brukar kallas växtfamiljen LAGOM.

Vatten och näring

Betydligt fler gessar dör av för mycket vatten än för lite. Det är nästan omöjligt att säga hur ofta just du ska vattna, det hänger samman med vilken kruka du odlar i och vilken sorts jord du använder. Känn på jorden innan du vattnar, de flesta växterna vill torka upp lite innan de får mer att dricka (undantag finns givetvis, tex vill Achimenes ha vatten oftare). Följ årstiderna, dvs.vattna mer på sommaren, BETYDLIGT mindre på vintern.

I många år använde jag ingen näring till mina gessar. De såg ut att må ganska gott ändå, blommade snällt och villigt i alla fall . Jag tyckte nog att det var lite överdrivet och omständigt det där med gödsel. Men, det måste sägas, det blir STOR skillnad om man anstränger sig bara lite mer. Fler, ofta större blommor och längre blomningstid. Gesneriaceer har överlag känsliga rötter som inte tål höga salthalter. Den vanliga flytande näringen som finns i affären (typ Blomstra) bör därför spädas rejält eller så kan man använda långtidsverkande tabletter.

Ljus och temperatur

Man brukar säga att gesneriaceer trivs bäst i ett öster- eller västerfönster. Tur att växterna inte alltid lyssnar, själv har jag i många år bara haft norr och söderfönster. Sant är dock att ett bra och ganska kraftigt ljus utan direkt sol är bra för många av de här växterna. I dåligt ljus blir plantorna gängliga och blommar sämre. Om man vill kan man prova att odla sina växter under lysrör, där trivs de allra flesta, några i mitten där ljuset är som starkast, några i utkanten på lysrörshyllan där det är betydligt svagare. Gör det inte märkvärdigt, helt vanliga lysrör i en helt vanlig lagerhylla fungerar lika bra som den dyraste specialväxtbelysning.

Temperaturen som många gesneriacéer trivs ligger någonstans mellan 20-25 grader, men undantag finns även här. Episcan gillar värme, Streptocarpusen mår bättre i ett lite halvruggigt klimat.

Jord

Gesneriacéer trivs i lucker jord, dvs. den bör vara luftig och man  ska inte trycka till den. Själv använder jag vemikulit och perlit i min jordblandning. Perliten hjälper till med att hålla jorden luftig och vermikuliten håller kvar fukt. Man kan också prova jord med små lecakulor i. Som med allting annat får man prova sig fram till vad som passar en bäst.

Ohyra och sjukdomar

Tack och lov är de flesta gesneriacéer förhållandevis friska. Och vem har egentligen lust att prata om ohyra? Ändå kommer nog alla förr eller senare att drabbas av någon ovälkommen "gäst".

Vanligast är trips, rotlöss och rotullöss, de bekämpas bäst med Provadopinnar som också fungerar bra på bladlöss. Såpa är ett billigt och miljövänligt alternativ man absolut ska prova när det gäller lindriga angrepp.

Mjöldagg är en sjukdom som ibland drabbar framför allt Achimenes och Smithiantha. Den är inte så lätt att bli av med, men man kan prova med de svampmedel för prydnadsväxter som säljs på affären (och prova även bakpulver eller bladglansmedel, det har visat sig fungera bra hos många).

Det allra bästa sättet att hålla sina blommor friska är att se till att isolera nya plantor och att inte återanvända jord eller krukor vid omplanteringar. Om du pysslar om dina växter märker du när de börjar se ledsna ut och kan snabbt behandla de som drabbats.

Läs mer om

Här kommer lite mer specifika odlingsråd för några släkten:

Erbjudanden
Helgerbjudande!

Köp denna lättodlade pärla till specialpriset 79:- (ord. pris 109:-). 

Gäller endast 23-25 mars. 

79 kr
Läs mer

Blommia.se - blomsterbutiken med det spännande sortimentet